Formátumok

VHS és VHS-C kazetták digitalizálása

A klasszikus házi videós formátum. Az 1970-es években jött a világra, a japán JVC fejleszésének eredménye képpen. Mágnesszalag található egy műanyag házban, ez tekeredik fel a videofejre, ahol aztán a videójel felmágneseződik a szalagra. Amenniyben jó minőségű a szalag, megfelelően tárolódik (száraz, alacsony páratartalmú, egyenletes hőmérsékletű helyen), akkor sok sok évtizedig is elállhat, minimális minőségromlással. Azonban ha nincs hozzá megfelelő lejátszó, nem lehet megnézni.

Digitalizálás menete:
Minőségi VHS lejátszóba heylezve, digitális TBC-n (időalap korrektor) keresztül kerül egy Edius szoftverrel számítógépre. A felesleges részek eltávolítása után h.264 kodekkel, mp4 kiterjesztésű fájlba számolódik. A munka időtartama a kazettán található anyagtól függően: a kazetta hossza(30-240perc) +1-2 óra.

Video8, Hi8 , Digital8

Hasonlóan a VHS kazettákhoz, csak ebben a hordozó szalag kisebb, csak 8 mm széles. Az 1980-as évek közepén jelentették be, először a Kodak, majd a SONY. Ezzel a formátummal egy a már piacon lévő VHS és Beta kameráknak jelentettek komoly konkurenciát. Kicsi, kényelmes és kompakt méret, ugyanolyan jó minőségben.

BetaSP

Ez már broadcast formátum! Érdekessége, hogy a Sony 1975-ben mutatta be, és néhány évig a VHS-sel vetekedett az otthoni felhasználás piacán. Aztán a filmes lobby a VHS-t hozta ki győztesnek, mivel az ezen másolt filmek, 2-3 másolat után már szinte élvezhetetlenek voltak. Erről majd egy másik írásban. De aztán a televíziózás megörült ennek a kompakt és jó minőségű rendszernek, úgyhogy a 2000-es évekig bevette magát. Amennyiben ilyen adathordozód van, azt is tudjuk digitalizálni, mégpedig a komponens jeleket használva, akár professzionális editorokba való fájl kimenetbe (Apple Proress, Canopus DV .avi).

MiniDV, DVCAM, HDV

A SONY digitális video formátuma még a hagyományos SD felbontást (720*576 pixel) tudja, de már akár 16:9-es oldalaránnyal. A 8mm-es kazettáknál is kisebb, ugyanúgy mágnesszalagra, de már digitális jelekez rögzített. Népszerű formátummá vált a 2000-es évek elején. A kazettákra 60-90 percet lehetett rögzíteni, nagyon jó minőségben.